Blogg

Aromaterapi och eteriska oljor

De massageoljor jag använder består av växtoljor och eteriska oljor från örter, buskar och träd – naturens tillgångar för aromaterapi kroppsvård och hushåll.

Under 2020-2021 har jag utbildat mig vidare till Botanisk aromapedagog. En fantastisk utbildning som givit mig fördjupade kunskaper i flera dimensioner i såväl växtoljor och  eteriska oljors välgörande för vår fysiska, känslomässiga och metala välmående!

Nu har jag kunskap om hur eteriska oljor används på ett modernt, säkert och funktionellt sätt. Eteriska oljors botaniska ursprung, fysiska och psykiska effekter på och i människan. Eteriska oljors djupa, helande och intressanta effekter inom mat, skönhet, parfym och medicin.

Experter på gårdar i olika länder där frön planteras och odlas i ren och kontrollerad mark bygger på lång gedigen kunskap och erfarenhet. Varje moment i odlings- och framställningsprocesser från frö eller planta fram till att växten varsamt skördas och destilleras eller kallpressas. Gamla och nya tekniker kombineras för att se till att växtämnen tas om hand och kommer till sin rätt på allra bästa sätt. De eteriska oljorna blir på det här sättet ofta mer verksamma än de växter de extraheras av.

Lindis mjuka taktila massage

Vid taktil massage berör man hudens tre hudlager vilket får kroppen att utsöndra oxytocin, ett hormon som har en läkande effekt och som lindrar stress, oro och smärta. Huden är kroppens största organ.

Vid en timmes taktil massage börjar kroppen även producera oxytocin. Andra positiva effekter är ökat välbefinnande och återhämtning, bättre sömn, förbättrad mag-tarmfunktion, att främja sårläkning och bidra till minskad medicinförbrukning, stärkt kroppsuppfattning och självkänsla men också ökad nyfikenhet och livskvalitet.
Den här typen av massage är ett komplement i behandling och rehabilitering inom vården. Jag vill ge den förebyggande som friskvård.

Den taktila metoden Taktipro är framtagen av sjuksköterskan Siv Ardeby. Hon utvecklade den på 1980-talet för barn och äldre. Idag finns den främst inom vården. Det vill jag ändra på bland annat eftersom den också har visat sig mycket positiv för personer som upplever för mycket stress i sin vardag. Genom taktil massage kan man uppnå djup avslappning och därmed ladda kroppen med ny energi.

2017 utbildade jag mig i Taktipro-metoden – att ge taktil massage med lyhört bemötande och varsam beröring med respekt, omtanke och lyhördhet för individens integritet och behov.

2019-2020 förkovrade jag mig ytterligare till Taktil terapeut och beröringspedagog hos Skola för Beröring i metoden Taktil Touch.

Taktil betyder beröring. Benämningen det ”taktila sinnet” avser inte enbart beröringen i sig, utan omfattar hela känselsinnet, eller hudsinnet som en del föredrar att kalla det. I det taktila sinnet finns receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. Genom att medvetet och strukturerat beröra huden aktiveras flera av dessa receptorer som via nervbanor till hjärnan leder fram till det samordnande oxytocinsystemet.

Kinesisk massageterapeut

Under 2017-2018 utbildade och fördjupade jag mig inom kinesisk massageterapi och traditionell kinesisk medicin och dess syn på hälsa. Kinesisk medicin är samlingsnamn för ett antal kinesiska metoder.

I utbildningen ingick den kinesiska massagen Tui Na An Mo som funnits i flera tusen år. Massagemetoden består av olika tekniker, baserar sig på kinesisk medicin och har samma grundtankar och behandlingsprinciper som kinesisk örtmedicin, akupunktur, akupressur och Qigongterapi. I kinesisk massage ligger tyngdpunkten på meridianer och akupunkturpunkter.

Dessa massagetekniker är ett värdefullt komplement till min inriktning med mjuk taktil massage som förebyggande friskvård.